Ten artykuł został przygotowany we współpracy z izrobimyto.pl
Ser Camembert jest francuską specjalnością i jest bardzo ceniony w świecie smakoszy. Ten pyszny ser jest wytwarzany z mleka krowiego. Ser Camembert jest zwykle łączony z deserami, zupami i sosami. Znany jest również ze swojej kremowej konsystencji. Najlepszym sposobem na zrobienie tego pysznego sera jest zastosowanie się do przepisu.
Najpierw potrzebny będzie duży rondel lub garnek. Upewnij się, że rondel lub garnek, który wybierzesz, jest ze stali nierdzewnej. Powinieneś również użyć termometru Tel-Tru. Dzięki temu narzędziu możesz dokładnie kontrolować temperaturę mleka i zapobiegać jego przegrzaniu.
Gdy masz już gotowe składniki, możesz przystąpić do robienia sera. Zacznij od podgrzania mleka do temperatury 32 C. Możesz to zrobić za pomocą mikrofalówki lub trzepaczki balonowej.
Po tym dodaj kultury bakterii. Możesz wybrać Danisco Choozit MM101, Flora Danica lub własną kulturę starterową. Aby zapewnić optymalne rezultaty, ser będzie musiał dojrzewać przez około dwa do czterech tygodni w temperaturze 11-15 stopni. Można jednak eksperymentować z szerszą gamą czasów dojrzewania w oparciu o swoje preferencje smakowe.
Po osiągnięciu przez mleko odpowiedniej temperatury, wymieszaj je łyżką, aby równomiernie rozprowadzić ciepło. Gdy ser utworzy skrzep, możesz go wtedy przełożyć do małego, okrągłego naczynia do zapiekania. Posypać go oliwą z oliwek, listkami rozmarynu i posiekanymi orzechami.
Jeśli używasz małego koła, wyjmij je z drewnianego pudełka i wyłóż folią. Umieść go w pojemniku do zapiekania sera. W przypadku większego kręgu możesz złożyć kilka małych pudełek do dojrzewania, które pomogą w procesie dojrzewania.
Następnie trzeba będzie wlać do mleka trochę chlorku wapnia. Pomaga to spowolnić rozwój bakterii. Chlorek wapnia jest dostępny w większości sklepów. Niewielką ilość można rozpuścić w 100 ml wrzącej wody.
Następnie należy pozostawić mieszaninę do ostygnięcia. Będziesz chciał sprawdzić skrzep po kilku godzinach. Bądź ostrożny, aby odwrócić go każdego dnia. Powinieneś zawsze starać się robić to rano i w nocy. Pozwoli to na równomierne dojrzewanie.
W końcu zobaczysz białą, filcową powierzchnię pleśni. Gdy tak się stanie, możesz delikatnie zetrzeć fusy. Aby to zrobić, będziesz potrzebował maty do odsączania serwatki i pojemnika.
Aby zapewnić sobie możliwość wykonania własnego sera Camembert, potrzebny będzie termometr Tel-Tru. Termometr ten to solidny klips do garnka, który został wyprodukowany w USA. Urządzenie posiada dużą, dwucalową tarczę.
Kiedy już zrobisz swój własny Camembert, możesz go następnie przechowywać w lodówce. Następnie można go podgrzać w piekarniku, gdy jest się gotowym do spożycia. Jeśli nie masz lodówki, możesz przechowywać go w pojemniku w piwnicy. Tak długo jak utrzymujesz temperaturę poniżej 5 stopni, powinieneś być w stanie dojrzeć swój własny Camembert.