Jak zrobić kandyzowaną skórkę pomarańczową

Jak zrobić kandyzowaną skórkę pomarańczową

Kandyzowana skórka pomarańczowa to pyszny przysmak, który można dodać do świątecznych deserów lub innych wypieków. To także świetna dekoracja do koktajli. Tradycyjnie kandyzowana skórka pomarańczowa jest robiona z granulowanego cukru trzcinowego, ale może być zrobiona z każdego rodzaju cukru. Aby uzyskać bardziej wyjątkowy przepis, spróbuj użyć cukru kokosowego lub surowego cukru turbinado.

Na początek musisz obrać i pokroić swoje pomarańcze. Najłatwiej jest to zrobić za pomocą obieraczki do warzyw. Jeśli nie masz obieraczki do warzyw, możesz również użyć noża. Pamiętaj, aby plasterki były jak najcieńsze. Możesz również odciąć dodatkową pestkę, która znajduje się pod skórką.

Po usunięciu skórek, umyj je dokładnie zimną wodą. Pomoże to usunąć wszelkie substancje chemiczne, które mogły pojawić się podczas procesu uprawy. Gdy Twoje pomarańcze są już czyste, możesz przystąpić do przygotowania kandyzowanych pomarańczy.

Zacznij od pocięcia segmentów pomarańczy na 1/4 calowe paski. Umieść je w dużym rondlu z co najmniej 1 1/2 szklanki wody. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia na średnio-niskim ogniu. Niech skórki gotują się przez 15 minut. Zdejmij z rondla i przenieś na druciany stojak do chłodzenia. Upewnij się, że stojak jest wyłożony papierem pergaminowym. Alternatywnie, umieść stojak na blasze do pieczenia. Pozostaw pomarańcze do ostygnięcia i wysuszenia.

Następnie, musisz przygotować syrop. W osobnym rondlu połącz cukier i wodę i doprowadź do wrzenia. Mieszaj od czasu do czasu, aby pomóc mu pokryć powierzchnię garnka. Gdy cukier się rozpuści, syrop stanie się gęsty. Gotuj mieszaninę przez co najmniej godzinę. Kiedy osiągnie temperaturę 250oF, zdejmij z ognia i przykryj czystym ręcznikiem.

Gdy syrop ostygnie, możesz zacząć oddzielać skórki pomarańczy od syropu. Miej pod ręką parę widelców lub szpatułkę. Nie zapomnij dodać skórek do syropu, zanim zaczniesz je odcedzać.

Jeśli Twoje pomarańcze mają dużo goryczy, być może będziesz musiał pozwolić im gotować się dłużej. Możesz również zastosować metodę gotowania tylko w wodzie, która usunie część goryczy. Jednak ta technika wpłynie na teksturę cukierka.

W zależności od temperatury panującej w Twoim domu, suszenie kandyzowanych pomarańczy może zająć kilka dni. Jeśli nie masz czasu na ich suszenie, możesz je przechowywać w chłodnym, suchym miejscu do miesiąca. Dobrze jest je również przechowywać w zamrażarce do dwóch miesięcy.

Jeśli zamierzasz użyć pomarańczy do pieczenia lub innych smakołyków, będziesz chciał dodać trochę dodatkowego cukru do mieszanki. Możesz również obtoczyć skórki w cukrze granulowanym, kiedy już ostygną. Alternatywnie, możesz zanurzyć skórki w czekoladzie lub roztopionej gorzkiej czekoladzie. Możesz też po prostu jeść kandyzowane pomarańcze jako przekąskę.

Kandyzowanie skórek pomarańczy to zabawne i łatwe zajęcie, które jest idealne na święta. Jest to również świetny sposób na wręczenie domowego prezentu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *