Jak zrobić pomidorowe puree na zimę

Jak zrobić pomidorowe puree na zimę

Oto artykuł, który jest rezultatem naszej kreatywnej współpracy z lekcjerysunku.edu.pl

Jeśli próbujesz zaoszczędzić pieniądze w zimie, zrób partię przecieru pomidorowego. Przecier pomidorowy jest idealny do różnych potraw i może być używany przez cały rok. Czy robisz zupie, gulaszowi, lub sosowi, ten wszechstronny jedzenie może zapewniać wielkiego smak i teksturę. Można również zamrozić lub zapuszkować przecier pomidorowy w celu dłuższego przechowywania.

Proces przygotowania przecieru pomidorowego jest stosunkowo prosty. Najpierw należy umyć i osuszyć pomidory. Następnie można przeciąć pomidora na pół i usunąć nasiona i skórki. W większości przepisów, będziesz chciał użyć 8 do 15 uncji puree, w zależności od przepisu.

Jeśli nie masz robota kuchennego, możesz również przecierać pomidory w zwykłym blenderze. Metoda ta polega na usunięciu skórek i nasion, a następnie przeniesieniu mieszaniny do słoika. Kiedy mieszanka jest prawie płynna, możesz dodać ją do garnka. Aby pomóc zachować smak i kolor, możesz dodać sok z cytryny.

Młynek spożywczy to poręczne narzędzie do oddzielania nasion i skórek od przecieru pomidorowego. Można go umieścić nad dużą miską lub garnkiem. Upewnij się tylko, że sitko z oczkami nie jest zbyt drobne.

Najlepsze pomidory na przecier to pomidory romańskie. Są one bogate w smaku i mają niską zawartość wody. Są najlepsze, jeśli planujesz wykorzystać przecier do przygotowania sosów lub innych potraw.

Po zrobieniu przecieru z pomidorów, możesz je zamrozić w kawałkach lub kostkach. W zamrażarce można je przechowywać do sześciu miesięcy. Jednak lepiej jest przechowywać je w szczelnym pojemniku. Ewentualnie można je przechowywać w lodówce do pięciu dni.

Kiedy będziesz gotowa do użycia puree, możesz je rozmrozić. Możesz to zrobić rano przed planowanym użyciem lub wieczorem. Użyj tacki do kostek lodu, aby upewnić się, że okruchy nie dostaną się do puree. Po całkowitym rozmrożeniu puree, możesz dodać je do swojego przepisu.

Jeśli planujesz zapuszkować przecier pomidorowy, pamiętaj o dokładnym umyciu naczyń i pokrywek. Pamiętaj również o ich sterylizacji przed puszkowaniem. Jeśli używasz parowaru, pamiętaj, aby zmniejszyć temperaturę podczas podgrzewania.

Jeśli planujesz przechowywać przecier w lodówce, pamiętaj, aby przechowywać go w pobliżu tylnej części zamrażarki. Trzymanie go z dala od drzwi sprawi, że nie będzie się rozmrażał. Na koniec, należy dobrze uszczelnić pojemnik, aby zapobiec tworzeniu się wilgoci na pokrywie. Aby zapewnić optymalne bezpieczeństwo, unikaj przechowywania przecieru pomidorowego w szklanych pojemnikach. Plastikowe pojemniki są znacznie bezpieczniejsze.

Kiedy będziesz gotowy do podania przecieru, pamiętaj, aby pozostawić go do ostygnięcia na kilka godzin przed podaniem. Czas chłodzenia będzie się różnił w zależności od ilości użytych pomidorów. Ogólnie rzecz biorąc, przecier powinien być schłodzony do około dwóch cali od górnej krawędzi słoika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *