Jak zrobić pyszny smalec

Jak zrobić pyszny smalec

Jeśli chodzi o robienie pysznego smalcu, masz wiele opcji. Możesz wybrać ilość soli do dodania, możesz doprawić go przyprawami, a możesz użyć solanki. Ale która metoda jest najlepsza?

Tradycyjny sposób solenia słoniny polega na gotowaniu jej w solance. Proces ten stosuje się, aby tłuszcz miał delikatny i świeży smak. Możliwe jest jednak również suszenie słoniny. Dzięki temu może być ona dłużej przechowywana w zamrażarce.

Aby zrobić suchą soloną słoninę, będziesz potrzebować cienkiej warstwy tłuszczu, dużego pojemnika i trochę bawełnianej tkaniny. Jeśli masz dużo smalcu do przechowywania, możesz zawinąć go w papier pergaminowy lub folię. Po utwardzeniu tłuszczu możesz go przechowywać w lodówce przez tydzień lub w zamrażarce przez miesiąc.

Poza gotowaniem i suszeniem, smalec można wędzić. Do solanki można dodać liść laurowy, czosnek i pieprz. Składniki te nadadzą słoninie mocny i ostry smak.

Niektóre z innych składników, których możesz użyć do wzmocnienia smaku słoniny to: Prowansja, majeranek i czarny groszek. Oprócz nich możesz dodać także suszone zioła.

Pierwszym krokiem jest pokrojenie słoniny na małe kawałki, około 5,5 centymetra szerokości i kilka centymetrów grubości. Będziesz chciał, aby kawałki były stosunkowo płaskie, z otworami w nich dla ziaren pieprzu i czosnku.

Po pokrojeniu słoniny na odpowiednie kawałki, możesz przygotować solankę. Jest to prosty proces. Po pierwsze, potrzebne będą skórki cebuli i liść laurowy. Po drugie, potrzebna będzie jedna szklanka grubej soli. Do solanki możesz również dodać suszony rozmaryn, kminek i lawasz.

Następnie trzeba będzie pokroić słoninę na kawałki o wielkości około 150 gramów. Tłuszcz lepiej, żeby był cienki, więc można zrobić z niego warstwę o grubości około 4,5 do 5 centymetrów.

Możesz użyć tego tłuszczu do gotowania lub do przechowywania w zamrażarce. Upewnij się, że tłuszcz jest przyprawiony przed przechowywaniem.

Do gotowania, możesz umieścić smalec na blasze do pieczenia i piec przez pół godziny. Przed końcem pieczenia można wyjąć go z piekarnika. Po tym czasie trzeba będzie dokładnie wypłukać smalec i umieścić go w zamrażarce na kilka godzin.

Solenie słoniny można wykonać w domu, ale można też zrobić to w restauracji. Istnieje wiele restauracji, które oferują tradycyjny rosyjski przepis. Popularnością cieszy się również smalec z wódką.

Podczas gdy możliwe jest kupienie smalcu w restauracji, łatwiej jest zrobić go w domu. Na szczęście w sieci można znaleźć mnóstwo przepisów. Posiadanie przewodnika krok po kroku pomoże Ci określić proporcje każdego składnika. Większość przepisów na smalec obejmuje połączenie czosnku i przypraw.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *