Jak zrobić wino z owoców

Jak zrobić wino z owoców

Jeśli szukasz, aby zrobić własne wino, jest kilka rzeczy, które powinieneś wiedzieć. Możesz wybierać spośród wielu różnych owoców i mieszać je, aby stworzyć nowy napój. Ale prawdziwą sztuką jest uzyskanie odpowiedniej mieszanki. Przepisy na wina owocowe wymagają więcej uwagi niż wina gronowe. Więc ważne jest, aby zrobić trochę badań przed rozpoczęciem.

Po pierwsze, będziesz musiał zebrać swoje owoce. Idealnie byłoby, gdybyś kupił swoje owoce lokalnie. Najlepiej jest też kupować organiczne. W ten sposób nie musisz się martwić o pestycydy, które mogą zanieczyścić Twoje wino. Ponadto, warto dobrze umyć owoce przed zrobieniem z nich wina.

Następnie musisz znaleźć pojemnik dla swoich owoców. Dobrze sprawdza się szklany słoik. Upewnij się, że wcześniej wysterylizujesz pojemnik. Jeśli jednak nie masz takiego, możesz użyć plastikowej rurki. Nie używaj pojemników, w których trzymano ocet lub inne toksyczne substancje. Może z nich powstać mydlane wino.

Gdy masz już swój pojemnik, możesz zacząć przygotowywać owoce. Obierz i pokrój większe owoce, aby stworzyć najlepszy sok. Jeśli używasz dużego kawałka owocu, będziesz musiał go przecisnąć przez sito z siatką. Wykonanie tej czynności pozwoli uwolnić wczesne wino.

Aby stworzyć słodsze wino, możesz dodać rodzynki lub inne suszone owoce. Banany są również popularnym wyborem. Dodają one orzechowe i ziemiste smaki. Mieszanie ich z jabłkami to świetny sposób na stworzenie lekkiego białego wina. Kolejną opcją są jagody. Możesz dodać laskę cynamonu, aby go doprawić.

Będziesz również potrzebował cukru. Ilość cukru, którego użyjesz, będzie zależała od Twoich preferencji. W przypadku wina wytrawnego, potrzeba mniej cukru. Z drugiej strony, będziesz potrzebował więcej cukru dla słodszego wina. Uzyskanie idealnego stosunku owoców do wody jest sztuką.

Podczas produkcji wina musisz zachować równowagę między kwasowością a cukrem. Eksperymentuj, aż znajdziesz idealną równowagę. Dodanie odrobiny winogronowej taniny również pomoże. Ponadto, mieszanie malin i innych owoców może nadać Twojemu winu lepszy smak. Użycie enzymu pektynowego może również poprawić jakość Twojego wina.

Możesz nawet dodać mieszankę kwasów do swojego wina owocowego, aby poprawić jego smak. Niektórzy ludzie dodają również tabletki Campden do swojego wina. Tabletki te zabijają wszelkie naturalnie występujące drożdże. Inne substancje chemiczne mogą również wpływać na smak wina. Na szczęście większość z tych składników nie jest szkodliwa.

Ostatnim krokiem jest butelkowanie wina. Możesz zdecydować się na zrobienie tego w wymyślny sposób lub po prostu przelać płyn do czystych butelek na wino. Niezależnie od metody, powinieneś upewnić się, że Twoja butelka ma blokadę powietrzną i jest szczelnie zamknięta. W przeciwnym razie skończysz z nieświeżym, niesłodzonym napojem.

Robienie wina owocowego nie jest trudne, ale wymaga wiele uwagi. Musisz upewnić się, że masz odpowiedni sprzęt i wystarczającą ilość miejsca. Większość win owocowych potrzebuje co najmniej sześciu miesięcy, aby dojrzeć, zanim będzie gotowe do spożycia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *